Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

«Δεν θέλουμε να στερηθούν τα δικαιώματά τους οι δημιουργοί, αλλά να υπάρχουν εύλογες αποζημιώσεις των πνευματικών δικαιωμάτων»

Ανοιχτή συζήτηση στο Επιμελητήριο Αρκαδίας για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης
Σε φορτισμένο κλίμα έγινε η ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των επιχειρηματιών των κλάδων ψυχαγωγίας (εστίαση, καφέ, μπαρ κλπ) σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και το νομικό καθεστώς που ισχύει στις μέρες μας, την οποία πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Αρκαδίας την Τρίτη 24/06 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.


Οι επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης,  αγανακτισμένοι πλέον με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Πνευματικών ή Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ και ΓΕΑ), καλούνται να πληρώσουν ποσά για την χρήση μουσικής που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά υψηλά, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Μάλιστα ο  ισχύων νόμος δίνει το δικαίωμα στην όποια εταιρεία να κινητοποιήσει την Αστυνομία και την εισαγγελική αρχή και να οδηγήσει έναν καταστηματάρχη στο Αυτόφωρο, γιατί δεν της έχει πληρώσει πνευματικά δικαιώματα.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο δικηγόρος πρωτοδικείου Τρίπολης κ. Ηλίας Κοκκίνης προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο νόμος 2121/1993, «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων» αναφέρει περιεκτικά ότι οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ' αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της  εκμετάλλευσης του έργου και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού  τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).
Συντονιστής της συζήτησης, ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Αρκαδίας κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου δεν παρέλειψε να σχολιάσει την μικρή συμμετοχή του κόσμου σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας αφουγκραζόμενος τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα επαγγελματιών που φτάνουν μέχρι τα δικαστήρια με την εν λόγω εταιρία, αποφάσεις και απαιτήσεις της οποίας εκτελούν οι Ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες (δικαστικοί λειτουργοί και αστυνομία) έχει ζητήσει από την πολιτεία την παράλληλη προστασία των επαγγελματιών μαζί με την εφαρμογή του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία και μαζί με άλλα επιμελητήρια, απαιτούν αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Ν. 2121/93 με αποποινικοποίηση των οφειλών, εξορθολογισμό και συνδιαμόρφωση του αμοιβολογίου σε πλαίσια λογικά και αποδεκτά.
Η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κα. Ευγενία Τζανετοπούλου αναφέρθηκε στις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στα αμοιβολόγια των εταιριών των Πνευματικών Δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στις ισχύουσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες και να ελέγχονται από αρμόδιους φορείς.
Ενημερωτικά, η ΓΕΑ αποτελείται από 3 εταιρείες, τη Γραμμώ, την Ερατώ και τον Απόλλωνα και αφορά σε δημιουργούς που σχετίζονται με την παραγωγή ενός τραγουδιού και δρα ανεξάρτητα από την ΑΕΠΙ που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Αυτή την ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μπουντρούκας ενώ ζήτησε από τους επαγγελματίες να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο προκειμένου να ενημερώνονται για τις παρεμβάσεις και δράσεις του Επιμελητηρίου πάνω σε αυτό το θέμα.


          Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες, στα τηλέφωνα: 2710 227141-2.